Perfekcionizam

Perfekcionizam uključuje pritisak na sebe da zadovoljimo visoke standarde koji onda snažno utječu na način na koji razmišljamo o sebi. Ovdje smo da vam pomognemo identificirati i raditi na disfunkcionalnim visokim standardima, tako da vratite zadovoljstvo svojim postignućima i vodite ispunjeniji život. To će uključivati ​​postavljanje odgovarajućih standarda za sebe, što će povećati vjerovatnoću da ćete postići svoje ciljeve i osjetiti osjećaj ispunjenosti, umjesto da se osjećate frustrirano i cijelo vrijeme krivite sebe što stvari niste učinili „savršenima“. 

Postoji velika razlika između zdrave i korisne potrage za postignućem i nezdrave i beskorisne težnje ka savršenstvu.

Perfekcionizam ne znači nužno biti „savršen“. Postavite sebi ovo pitanje … je li ikada zaista moguće biti 100% ‘savršen’? Dakle, ako se ne radi o tome da budete ‘savršeni’, što onda mislimo kad kažemo da je neko perfekcionista?

Koristit ćemo definiciju koja ima tri ključna dijela:

(za sebe i/ili druge) koji su lično zahtjevni, u kontekstu pojedinca. (Obično se strancima standardi smatraju nerazumnima s obzirom na okolnosti.)

vaše vlastite vrijednosti u velikoj mjeri temelji se na vašoj sposobnosti da težite i postignete takve pretjerane standarde.

postavljanja tako zahtjevnih standarda, ali nastavljate ustrajati na njima uprkos velikim negativnim posljedicama za vas. 

Složili bismo se da je općenito dobra ideja imati visoke standarde. Postavljanje ciljeva pomaže vam da postignete stvari u životu. Ali kad su ti ciljevi neostvarivi ili se mogu postići samo uz teške posljedice, vrlo je teško osjećati se i misliti dobro. Tada perfekcionizam može biti problematičan.