Individualna Psihoterapija

Individualna Psihoterapija

Često je donošenje odluke o odlasku na psihoterapiju ili savjetovanje najteži dio procesa. Ukoliko se informirate o tome, to je prvi pozitivan korak, jer pokazuje spremnost za suočavanje sa životnim teškoćama i motiviranost da ih se razriješi. U srcu terapije je odnos između vas i terapeuta. Vjerujemo da iz tog razloga odnos koji gradimo s klijentom utvrđuje uspjeh terapije. Bitno je pronaći terapeuta kojem možete vjerovati i s kojim se osjećate sigurno.
Želimo vas informirati o nekoliko najbitnih načela psihoterapijskog rada i međusobnih odgovornosti između nas kao terapeuta i vas kao klijenata.

Odgovornost za dolazak
Kao terapeuti odgovorni smo biti prisutni na svakom susretu u dogovoreno vrijeme i to vrijeme ne ustupamo drugom klijentu. Isto očekujemo od klijenata ukoliko žele ostvariti svoje ciljeve.

Povjerljivost
Osjećaj sigurnosti i zaštite je vrlo bitan, jer klijenti pričaju o iskustvu i mislima o kojima je ponekad teško pričati. Svaka komunikacija je povjerljiva; bez obzira radilo se o susretu uživo, preko telefona, Skype-a ili putem e maila. Psihoterapija vam osigurava siguran prostor u kojem sve što kažete ostaje između vas i psihoterapeuta. Postoje dvije zakonske iznimke – kad se radi o zlostavljanju i kad se radi o počinjenju nekog kaznenog djela. Te dvije stvari terapeut je dužan po pravilima svoje struke prijaviti nadležnim institucijama.

Psihoterapija je aktivni suradnički proces

Aktivnost i odgovornost za promjenu

Psihoterapija je aktivni suradnički proces koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje klijenta. Nitko, pa ni psihoterapeut, nema čarobni štapić, niti moć da vas promijeni, jer jedino vi sami možete odlučiti preuzeti odgovornost za promjene. Terapeutova odgovornost je da vam pomogne sagledati problem iz različitih perspektiva, da vas ohrabri i podrži u preuzimanju odgovornosti i pronalaženju dovoljno dobrih rješenja za sebe.

Na nama je da svojim kompetencijama i iskustvom budemo vaš vodič kroz cijeli proces, ali vi ste onaj koji donosi odluke. Terapeut primjenom terapijskih tehnika i metoda uči klijenta da bude vlastiti psihoterapeut.

Prekidanje terapije

Razlozi za prekid terapije mogu biti različiti – preseljenje, promjene životnih okolnosti, loša financijska situacija… Važno je znati da naprasno prekinute terapije najčešće ostavljaju problem neriješenim, jer ostavljaju proces nazavršenim. No, klijent ima pravo u bilo kojem trenutku prekinuti daljnju suradnju. Ukoliko odlučite prekinuti s terapijom, potrebno je da svoju odluku podijelite s terapeutom i najavite odlazak nekoliko susreta unaprijed ili ostavite mogućnost za minimalno još jedan susret. Na taj način dobijate mogućnost da barem u određenoj mjeri zaokružite ono što ste postigli do sada i pripremite se za budući period.