Interpersonalni konflikti

Mobbing-zlostavljanje na radnom mjestu

“Mobbing ili psihološki teror u poslovnom životu je neprijateljska i neetička komunikacija koja je usmjerena na sistematičan način od strane jednog ili više pojedinca, uglavnom prema jednom pojedincu, koji je zbog mobinga stavljen u poziciju u kojoj je bespomoćan i u nemogućnosti da se odbrani i držan u njoj pomoću stalnih zlostavljajućih aktivnosti. One se odvijaju s visokom učestalošću (najmanje jednom tjedno) i u dužem razdoblju (najmanje 6 mjeseci). Zbog visoke učestalosti i dugog trajanja neprijateljskog ponašanja, to zlostavljanje dovodi do značajne mentalne, psihosomatske i socijalne patnje” (Leymann).

Mobbing je daleko više od povremenih konflikata ili uredskih svađa. Mobbing se čini sa svjesnom namjerom da se naškodi radniku i (ili) da ga se na kraju prisili da napusti radnu sredinu.

Reakcije žrtava mobinga:

Simptomi žrtava mobinga se javljaju na tri nivoa funkcionisanja:

 – “U čemu sam to pogriješio” ,”Ne razumijem šta se događa”, “Mogao sam spriječiti ovo što mi se događa”, “Odgovoran sam za situaciju koja se dogodila”, što je popraćeno osjećajem tjeskobe i zbunjenosti.

žrtva osjeća da je ostala sama i da se to samo njoj događa. Nerijetko se srami zbog svega što se događa i plaši se da joj drugi neće povjerovati te se sve više izolira. Ponekad ako se usudi iznijeti svoj problem prijateljima i obitelji, u početku nailazi na podršku koja vremenom izostaje. Ta se pojava zove dvostruki mobing, a uobičajena misao koja prati ovu situaciju je: “Drugima se to ne može dogoditi”, što je popraćeno osjećajem tjeskobe i padom raspoloženja.

Jedna od posljedica mobinga je osjećaj bezvrijednosti. Žrtva je preplavljena mislima: “Ne mogu odgovoriti situaciji”, “Nesposoban sam”, “Bezvrijedan sam”.

emocionalnom planu-promjene raspoloženja u pravcu tjeskobe i depresije, krize plača, okupiranost i stalno razmišljanje o problemu, osjećaj depersonalizacije, napadi panike, socijalna izolacija i gubitak interesa za druge ljude, emocionalna otupjelost.

poremećaj sna, vrtoglavica, poremećaji u probavnom sistemu, osjećaj gušenja i pritiska u prsima, promjene srčanog ritma, kožne promjene.

smanjenje ili povećanje apetita, povećano konzumiranje alkohola, cigareta, lijekova, poremećaj u seksualnoj aktivnosti.