Interpersonalni konflikti

Mobbing-zlostavljanje na radnom mjestu

“Mobbing ili psihološki teror u poslovnom životu je neprijateljska i neetička komunikacija koja je usmjerena na sistematičan način od strane jednog ili više pojedinca, uglavnom prema jednom pojedincu, koji je zbog mobinga stavljen u poziciju u kojoj je bespomoćan i u nemogućnosti da se odbrani i držan u njoj pomoću stalnih zlostavljajućih aktivnosti. One se odvijaju s visokom učestalošću (najmanje jednom tjedno) i u dužem razdoblju (najmanje 6 mjeseci). Zbog visoke učestalosti i dugog trajanja neprijateljskog ponašanja, to zlostavljanje dovodi do značajne mentalne, psihosomatske i socijalne patnje” (Leymann).

Aktivnosti kojima se radnik zlostavlja mogu se podijeliti:

 1. Napadi na mogućnost adekvatnog komuniciranja
 2. Napadi na mogućnost održavanja socijalnih odnosa
 3. Napadi na lični ugled
 4. Napadi na kvalitetu profesionalne situacije
 5. Napadi na zdravlje

Mobbing je daleko više od povremenih konflikata ili uredskih svađa. Mobbing se čini sa svjesnom namjerom da se naškodi radniku i (ili) da ga se na kraju prisili da napusti radnu sredinu.

Reakcije žrtava mobinga:

 •  Početno samookrivljavanje – “U čemu sam to pogriješio” ,”Ne razumijem šta se događa”, “Mogao sam spriječiti ovo što mi se događa”, “Odgovoran sam za situaciju koja se dogodila”, što je popraćeno osjećajem tjeskobe i zbunjenosti.
 • Usamljenost-žrtva osjeća da je ostala sama i da se to samo njoj događa. Nerijetko se srami zbog svega što se događa i plaši se da joj drugi neće povjerovati te se sve više izolira. Ponekad ako se usudi iznijeti svoj problem prijateljima i obitelji, u početku nailazi na podršku koja vremenom izostaje. Ta se pojava zove dvostruki mobing, a uobičajena misao koja prati ovu situaciju je: “Drugima se to ne može dogoditi”, što je popraćeno osjećajem tjeskobe i padom raspoloženja.
 • Lično obezvrjeđivanje-Jedna od posljedica mobinga je osjećaj bezvrijednosti. Žrtva je preplavljena mislima: “Ne mogu odgovoriti situaciji”, “Nesposoban sam”, “Bezvrijedan sam”.

Simptomi žrtava mobinga se javljaju na tri nivoa funkcionisanja:

 • Promjene na socijalno-emocionalnom planu-promjene raspoloženja u pravcu tjeskobe i depresije, krize plača, okupiranost i stalno razmišljanje o problemu, osjećaj depersonalizacije, napadi panike, socijalna izolacija i gubitak interesa za druge ljude, emocionalna otupjelost.
 • Promjene na tjelesnom i zdravstvenom planu-glavobolje, poremećaj sna, vrtoglavica, poremećaji u probavnom sistemu, osjećaj gušenja i pritiska u prsima, promjene srčanog ritma, kožne promjene.
 • Poremećaji ponašanja-agresivnost, pasivizacija, smanjenje ili povećanje apetita, povećano konzumiranje alkohola, cigareta, lijekova, poremećaj u seksualnoj aktivnosti.

Šta je Mindfulness ?

ŠTA JE MINDFULNESS?   Mindfulnes tehnike su posljednjih decenija sve popularnije u okviru psihoterapije. Iako se često …

Što je psihoterapija i je li to za mene ili ne?

Razmišljate o psihoterapiji, ali niste sigurni je li to prava stvar za vas? Nešto ste o tome načuli, ali zapravo osjećate …

Should I stay or should I go? (ili donošenje odluke za odlazak na psihoterapiju)

Razmišljate o psihoterapiji već neko vrijeme, vjerujete da bi ona mogla biti korisna za vas, ali nikako da donesete konačnu …